Duyuru
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Yüksekokulumuz Öğretim Üyeleri “Eko İklim Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi”ne Katıldı
31 Mart 2022 | 12:16

Dünyanın ilk ekonomi ve iklim değişikliği fuarı olan “Eko İklim Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi” ATO Congresium’da 30-31 Mart tarihlerinde gerçekleştirildi. Zirveye Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bekir Buluç, Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Fazlı Polat, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül, Sosyal İşler Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan, Eğitim-Öğretim ve Dış İlişkiler Kurum Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Kalenderoğlu, devlet başkanları, kamu kurumları temsilcileri, yirmiyi aşkın uluslararası kurum ve kuruluş, dekanlar, müdürler, otuzu aşkın üniversiteden akademisyen, belediyeler, organize sanayi bölgeleri, teknokentler, sektör temsilcileri ve yaklaşık 12 bin konuk katıldı.

Üniversitemizi temsilen zirveye katılan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ve beraberindeki heyet Gazi Üniversitesi standı başta olmak üzere katılan tüm kurum ve kuruluşların stantlarını gezerek eko iklim ve iklim değişikliği hakkında görüş alış-verişinde bulundular.

Biotrend salonunda gerçekleştirilen “Gazi Üniversitesi Oturumu”na ise Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, GD Global Kurucu Direktörü Gözde Dizdar, Kuzey Makedonya Devlet E. Başkanı Prof. Dr. Gjorge Ivanov, Kolombiya Devlet E. Başkanı Andres Pastana Arango, Nepal E. Başbakanı Madhav Kumar Nepal, Endonezya E. Cumhurbaşkanı Megawati Sukarnoputri Kanada E. Başbakan Yardımcısı Sheila Copps katıldı.

Oturumun açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “İklim değişikliğine karşı farkındalığın oluşturulacağı, problemlerin tartışılacağı ve çözümlerin bulunacağı Eko İklim Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi, bildiğiniz gibi, Ankara Ticaret Odası öncülüğünde, "İklim Değişikliği" ve "Yeşil Dönüşüm" konularında küresel düzenlemelere en doğru şekilde, hızla hazırlanmak, iklim değişikliği ile mücadele ve ekonomiye etkisinin en aza indirilmesi için, ortak akıl oluşturmak amacıyla gerçekleştirilmektedir” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şöyle devam etti: “Adını Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Gazi'lik unvanından alan 96 yıllık Gazi Üniversitemiz, deneyimli, nitelikli ve her zaman farkındalık oluşturan akademik kadrosu ile Türkiye’nin lider ve marka üniversitelerdendir. 2017 yılından beri,  Araştırma Üniversitesi statüsünü sürdüren üniversitemizde, çevre bilinci, çevresel sürdürülebilirlik, enerji verimliliği konularında lisans ve lisansüstü düzeyde dersler verilmekte olup, iklim değişikliği alanında disiplinlerarası çok sayıda ulusal ve uluslararası proje yürütülmektedir. Özellikle, “yeşil kampüs” ve “sürdürülebilirlik” temalarına odaklanan Greenmetric 2021 sıralamasında, Gazi Üniversitesi, 2020 yılına göre, 40 basamak yükselmiştir. Üniversitemizin 2019-2023 güncellenmiş stratejik planında da yer alan, çevre bilincinin ve farkındalığın oluşturulmasına yönelik hedefleri ile de uyumlu olarak, “İklim Değişikliği” ve “Yeşil Dönüşüm” konularında atılacak adımlar için, güçlü bir başlangıç noktalarından biri olan Eko İklim Zirvesinde yer almaktan mutluluk duymaktayız.”

İklim değişikliğinin tüm canlıların hayatlarına olumsuz etkisi olan küresel bir sorun olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, dünyanın her geçen gün ısınmakta olduğunu söyledi. “İklim değişikliği; küresel ısınmanın yeryüzünün iklim sistemi üzerindeki pek çok farklı etkisini ifade eder” diyerek sözlerini sürdüren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız,  “Bu etkiler; yükselen deniz seviyeleri, eriyen buzullar, değişen yağmur düzenleri, sayıları artan olağanüstü hava koşullarını , değişen mevsim uzunluklarını, değişen mahsul verimlerini içerir” dedi.

Karbon ayak izinin hesaplanarak ağaçlandırma çalışmalarının yapıldığını dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şunları aktardı: “Elektrik ve su tüketiminin azaltılması ve israfın her türlüsünün önlenmesi karbon ayak izini düşürmek için etkili birer eylem olarak görülmektedir. İslam medeniyetinin gelişmesi için temiz, sağlıklı, düzenli şehirleşmeye önem vermesi vb. hususları Peygamberimiz ön planda tutarak, çevrenin insan üzerindeki etkilerini teferruatıyla ifade etmiştir. Bu noktada hem insanların zihinlerine hitap ederek bilinç kazandırmış, hem de emir, tavsiye ve yasaklarıyla insanların çevresel hareketlerine yön vermeye çalışarak onları eğitmiştir. 23 yıl gibi kısa bir sürede medeniyetin nasıl olması gerektiğini dünyaya göstererek, çevrenin insanın hayatında olmazsa olmaz bir yerinin olduğunu, geliştirmiş olduğu sistemle de açıkça ortaya koymuştur.”

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bize bu dünyanın, atalarımızdan miras kalmadığını, gelecek nesillerden ödünç aldığımızı bir kez daha hatırlatıp, doğayı koruyup, gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak umuduyla Gazi Üniversitesi olarak biz de varız diyoruz. Sözlerimize burada son verirken, bu programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyor, herkese saygılar sunuyorum.”

Açılış konuşmasının ardından Moderatörlüğünü GD Global Kurucu Direktörü Gözde Dizdar’ın yaptığı Gazi Üniversitesi oturumuna geçildi. Oturum soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

-1-1-1-1-1-1-1-1

background image